Logo

Gå ikke glip af guldkorn fra hverdagens eksperter

9. marts 2021

Gå ikke glip af guldkorn fra hverdagens eksperter. Måske de har nogle intuitive løsninger til jeres udfordringer? Det er nemlig ofte hverdagens eksperter, der har de bedste løsninger. Derfor dykker denne artikel ned i værdien af medarbejderinddragelse under digitale forandringer og konsekvenserne ved manglende dialog.

Fordelen ved at inddrage hverdagens eksperter i digitale forandringer

Medarbejderdeltagelse og -involvering har stor betydning for jeres digitale forandringer. Mangel på samme kan nemlig udfordre jeres forandringsproces og stå i vejen for jeres succes med at integrere nye løsninger.

Én ting er, at der kan være nogle logistiske og tekniske udfordringer ift. jeres interne vidensdeling, men der kan faktisk være stor værdi i at hente information, inspiration og viden fra hverdagens eksperter. Det er nemlig dem, der står med hverdagens udfordringer hver dag.

Eksempel: Hvis I skal have en ny lift i jeres produktion, så giver det jo god mening at inddrage de personer, der varetager den nuværende maskine til daglig – før I køber en ny lift. Måske har de oplevet et bestemt mønster, der udfordrer den nuværende maskine?
Lad os sige, at maskinarbejder Mogens har oplevet, at jeres læs er blevet væsentlig tungere de seneste måneder. En essentiel information for jer, der skal vælge den nye lift. For enten skal I have en lift, der kan løfte tungere læs, ellers skal jeres læs gøres mindre (og lettere). Hvis I ikke kendte denne information og købte en lift magen til den gamle, så ville problemet givetvis opstå igen. Og så er I lige vidt.

Læs også vores blog: 4 råd til en bedre forandringsproces

Som eksemplet antyder, er det vigtigt at etablere en organisationskultur, hvor kommunikationen flyder frit og der opfordres til dialog. Et åbent kommunikationsklima er kendetegnet ved medarbejdere, der åbent deler deres tanker, ideer og bekymringer. Og ikke mindst føler sig hørt, forstået og værdsat.

Interne kommunikationsplatforme

Vi har god erfaring med at bruge interne kommunikationsplatforme som Slack, Yammer og Facebook Workplace til den interne kommunikation - både hos os selv, men også i andre organisationer. Fordelen ved at have en intern platform er, at man kan opfordre til vidensdeling i teams, afdelinger imellem og i forskellige kanaler, hvor man arbejder sammen på tværs.

Det kan godt tage noget tid at udrulle en sådan platform og få folk til at bruge den, særligt hvis de allerede har et andet foretrukket medie som for eksempel e-mails. Det er nemlig ikke sikkert, at dine kolleger kommer til at bruge den nye platform.

Til gengæld kan det reducere mængden af e-mails man hver især skal igennem på en dag. Dermed mindsker man tidsspild og øger effektivitet. De relevante e-mails fra kunder forsvinder dermed ikke i mængden af intern kommunikation, der i stedet er samlet på én platform.

Intern vidensdeling i praksis

For at blive skarpere på den interne vidensdeling kan man i første omgang fokusere på løbende:

1) at få italesat, hvad man hver især arbejder med, så der på sigt kan opstå en intern forståelse af, hvem, der er specialister i hvad - og så man hele tiden har fingeren på pulsen i forhold til den interne dynamik. Denne disciplin er også kendt som "Working Out Loud" (WOL).

2) at styrke de interne relationer, så det bliver nemmere at tage fat i sin kollega (eller chef) for at udveklse tanker og ideer. Stærke relationer vil nemlig gøre vidensdelingen mere tryg og meningsfuld for den enkelte.

3) at skabe et tættere samarbejde og samspil med kolleger og evt. gæster (kunder og/eller samarbejdspartnere), som inviteres ind i den interne kommunikationsplatform.

På sigt får man skabt en kultur, hvor vidensdeling bliver en hel naturlig ting. Det vil styrke jeres fællesskab og evne til at arbejde sammen på tværs af afdelinger og teams.

Tip: Hvis I ikke er vant til at dele viden internt, kræver det lidt øvelse i starten. Derfor er det en god idé at finde nogle kernepersoner i organisationen, der kan gå forrest og tage de første spadestik. Der er nemlig et tryghedselement i at kunne læne sig op ad, hvad andre gør. Så hav tålmodighed og hold ved, så skal andre i organisationen nok følge trop med tiden.

Kort og godt handler det om dialog – og i mange tilfælde er det særligt lederen, der skal lære at praktisere aktiv lytning, spørge ind med interesse og værdsætte inputs. Manglende dialog kan nemlig føre til organisatorisk stilhed, hvor medarbejdere sidder inde med værdifuld viden eller ideer, der kan  gavne virksomheden på sigt. Viden, der potentielt går tabt, fordi ingen tør dele eller handle på den.

Læs mere om dette i: Konsekvenserne ved organisatorisk stilhed

Har I brug for hjælp til at udnytte de interne ressourcer på bedste vis? Eller hjælp til at starte dialogen med hverdagens eksperter? Vi kan både udforme en strategi med konkrete løsningsforslag til bl.a. kommunikative udfordringer og forretningsudvikling, men også hjælpe med at styrke jeres interne vidensdeling og uddanne relevante medarbejdere.

Uanset størrelsen på jeres projekt, tager vi gerne en uforpligtende samtale om jeres behov og muligheder. Kontakt os her.

del din nye viden:

Facebook
Linkedin
Twitter

RELATERET CONTENT

CASES & BLOGINDLÆG

Vækstmidler: hvad er det og hvad skal jeg bruge det til?

22. september 2021
Vækstmidler kan sætte skub i forretningen og den digitale udvikling. Vi hjælper dig gerne med at finde hoved og hale i de forskellige muligheder, der […]

Digital kommunikation - sådan gør du

18. august 2021
I den digitale verden er der plads til alle. Eller er der? Det korte svar er ja, men det lange svar er nej. For selvom […]
1 2 3 9

Tokerød Plus A/S

Egebæksvej 2
5000 Odense C
CVR: 38323806
Tlf: 71992954
Privatlivs- og cookiepolitik

Skal vi starte dialogen?

Vi starter gerne dialogen – vi skal bare bruge dit navn og telefonnummer. Vi lover at ringe til dig, så vi sammen kan tage en snak om hvorvidt, vi kan hjælpe med at understøtte din forretning i et partnerskab.