Logo

Digital kommunikation - sådan gør du

18. august 2021

I den digitale verden er der plads til alle. Eller er der? Det korte svar er ja, men det lange svar er nej. For selvom alle kan oprette profiler på diverse digitale platforme, er det ikke alle, der ved, hvordan man begår sig på dem. Og ved man ikke det, så ryger man nederst i algoritmernes fødekæde og bliver ikke vist i følgeres feeds.

Der er generelt mange faktorer, man skal tage med i sine overvejelser, når man bevæger sig ud i junglen af sociale medier og digital kommunikation generelt. Der er mange platforme at vælge i mellem. Spørgsmålet er bare, hvilke der kan skabe værdi for lige netop din virksomhed?

Der er tre vigtige elementer i digital kommunikation på digitale platforme: 

1. Vælg den rette platform - og der er mange at vælge imellem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger, hvilke digitale platforme din målgruppe benytter. Hvor befinder de sig?

Det giver højst sandsynligt en lille håndfuld muligheder. Derfor skal du også finde ud af, hvilke platforme, der kan bruges til hvad for til sidst at finde frem til det medie, der både engagerer målgruppen, men også indfrier dets formål. Læs mere om de forskellige digitale platforme og deres muligheder længere nede.

2. Tal mediets sprog. Undersøg, hvordan der kommunikeres på den digitale platform. Det vil sige, hvordan agerer brugerne på mediet og hvilket format responderer mediet bedst på. Nogle medier taler gennem billeder (Instagram, Pinterest, Snapchat), andre primært gennem tekst, og mange blander formater (Facebook, LinkedIn, Twitter).

Der er flere elementer i digital kommunikation, men vigtigst af alt er det at målrette indholdet til de respektive målgrupper, så de fanges af det. Dertil kommer de forskellige platformes algoritmer, der styrer, hvilket indhold, der ranker højest på deres feed. Dem skal du også tilfredsstille, hvis du vil have den bedst mulige rækkevidde.

Og husk: præmissen for et socialt medie er netop det - det handler om at kommunikere til og interagere med målgruppen i øjenhøjde.

3. Vær interessant og relevant for målgruppen. Det er rigtig fint at dele lidt ananas i egen juice og forsøge sig med direkte salg - en gang imellem. Men husk nu, at du har en målgruppe. Del indhold, der giver værdi for din målgruppe, opfylder deres behov og løser deres udfordringer.

Fordi de fleste digitale platforme er interaktive og “sociale” i deres natur, giver det mening at udnytte denne mulighed for at inddrage brugerne. Opfodré dem til at interagere med dine opslag på sociale medier, f.eks. gennem spørgsmål, meningsmålinger mv. Ja, mulighederne er mange. Det kommer mest af alt an på, hvilken platform du vælger.

Der kan komme stor værdi ud af sådanne interaktioner, for hvem bedre til at fortælle målgruppens behov og forventninger end målgruppen selv?

Her giver vi dig en lille rundtur i nogle af de forskellige platforme:

Facebook

Facebook er med længder det mest brugte sociale medie i verden. Ifølge Danmarks Statistik har 81% af den danske befolkning mellem 16-74 år en bruger på et socialt medie. 95% af de 81% har en Facebook-profil, gjort op i tal for 2019. I 4. kvartal af 2019 var der næsten 4,3 millioner danskere i den aldersgruppe. Du kan altså næppe finde et bredere publikum end her. Det gør til gengæld konkurrencen om brugernes opmærksomhed større.

Kan jeg bruge det?

En Facebook-side kan have mange formål, herunder: Kundeservice, markedsføring og vidensdeling, HR og rekruttering, lead-skabelse, øget kendskabsgrad - og ikke mindst positionering.

Fordi der er så mange muligheder, er det en god idé at have en klar plan for, hvad jeres virksomhedsside skal bruges til. Hvad er det primære fokus?

Instagram

Instagram er et pænt medie. Her trives billeder og videoer i god kvalitet rigtig godt. Men det skal være noget relaterbart, sjovt eller rigtig pænt, før folk vil give dig deres like. Så hvis din service eller dine produkter ikke går ind under de tre ting, så er Instagram måske ikke den helt rigtig platform for din virksomhed.

Kan jeg bruge det?

Instagram er et genialt medie til at give et indblik i virksomheden bag facaden. Over tid kan dette styrke jeres brandværdi, fordi der er mulighed for at opbygge et fællesskab omkring virksomheden, mens I inviterer følgerne ind i jeres hverdag. Hvis man er aktiv nok på Instagram, kan man sørge for at ligge højere i kundens bevidsthed. Og det kan være forskellen mellem om de vælger dig eller konkurrenten.

Kommunikation på Twitter

Twitter er lidt mere teknisk og nørdet, mens det mest er emner som sport, business og politik, der rør sig blandt de danske brugere på Twitter. Så hvis det ikke er emner, der berører dig og din virksomhed, er det måske heller ikke en Twitter-profil, der skal oprettes.

Kan jeg bruge det?

Twitter kan både bruges til at skabe dialog og yde kundeservice i øjenhøjde. Og fordelen er klart formatet, der lægger op til korte og skarpe statements, som i højere grad postes i realtid. Med andre ord er Twitter dit “her-og-nu-medie”, hvor samtalen er i fokus. Og bruger du de relevante hashtags (#) inden for din virksomheds hovedområder, kan det være, at du bliver en del af samtalen.

LinkedIn

LinkedIn er en god platform for mange virksomheder, da den indbyder til opbyggelse af netværk. Så er det op til den enkelte, om man vil have forbindelser, der har samme erhverv eller noget helt andet. Det giver altså mulighed for at branchespecificere sine opslag en smule.

På virksomhedssider på LinkedIn kan man også få indblik i, hvem der følger din side, hvad de arbejder med og inden for hvilken størrelse virksomhed. Det gør det nemmere at målrette dine opslag.

Kan jeg bruge det?

De mest gængse formål er sparring, vidensdeling og networking i professionelle sammenhænge. Nogle virksomheder bruger også LinkedIn til rekruttering.

Med tiden er LinkedIn begyndt at ligne Facebook mere og mere, når det kommer til, hvad folk deler. Hvor det før handlede meget om “cool-business”, er fokus i højere grad på det menneskelig aspekt af mediet - nemlig interaktion og aktive engagerede følgere.

YouTube

Du har måske allerede hørt om titlen “youtuber”? Ja, der er faktisk folk, der lever af at lave indhold til Youtube. Konklusion? Der er mange mulige målgrupper. Youtube er ikke kun en platform til videodeling, men faktisk også den næstmest anvendte søgemaskine efter Google.

Kan jeg bruge det?

Mediet bruges både til læring og afslapning, så der er rig mulighed for at påvirke brugerne. Mange lærer bedst via visuelle hjælpeværktøjer. Derfor er der god mulighed for at vidensdele med “gør-det-selv” videoer/guides.

Det er et godt supplement til blog-funktionen på de fleste hjemmesider, hvor mange deler artikler med viden inden for deres respektive områder. Sælger din virksomhed f.eks. spiritus, kan det give mening at lave videomateriale med inspiration til og opskrifter på drinks. Er man omvendt et marketingbureau, giver det måske bedre mening at dele en “Guide til Google Analytics” eller "Sådan laver du en Facebook annonce".

Afrunding

Vil du gerne hurtigere og mere effektivt ud i verdenen med digital kommunikation? Så er der også mulighed for at betale sig frem i køen. Det kan man blandt andet gøre ved at annoncere sin side, sine produkter, services eller andet på eksempelvis Facebook, Instagram eller Google. Alt efter hvor du når ud til flest potentielle kunder, kan du fokusere mere specifikt på én eller to platforme og indsnævre din målgruppe.

Læs mere dette i vores blogpost: Betalt annoncering

Nu har vi forsøgt at give dig det indledende overblik, men det kan alligevel være en smule uoverskueligt at vide, hvor man skal starte. Brug for hjælp til at udforme din digital kommunikation strategi? Eller hjælp til eksekvering? Vi tager gerne en uforpligtende samtale om dine behov og muligheder.

del din nye viden:

Facebook
Linkedin
Twitter

RELATERET CONTENT

CASES & BLOGINDLÆG

Vækstmidler: hvad er det og hvad skal jeg bruge det til?

22. september 2021
Vækstmidler kan sætte skub i forretningen og den digitale udvikling. Vi hjælper dig gerne med at finde hoved og hale i de forskellige muligheder, der […]

Digital kommunikation - sådan gør du

18. august 2021
I den digitale verden er der plads til alle. Eller er der? Det korte svar er ja, men det lange svar er nej. For selvom […]
1 2 3 9

Tokerød Plus A/S

Egebæksvej 2
5000 Odense C
CVR: 38323806
Tlf: 71992954
Privatlivs- og cookiepolitik

Skal vi starte dialogen?

Vi starter gerne dialogen – vi skal bare bruge dit navn og telefonnummer. Vi lover at ringe til dig, så vi sammen kan tage en snak om hvorvidt, vi kan hjælpe med at understøtte din forretning i et partnerskab.