Mand der lytter via en dåse

Konsekvenserne ved organisatorisk stilhed

Konsekvenserne ved organisatorisk stilhed er mange, og det kan påvirke den digitale forankring. Men hvad er det? Og hvordan opstår det? Det dykker vi lidt ned i dette blogpost.

Hvad er organisatorisk stilhed?

Organisatorisk stilhed betyder i overført betydning, at der er en barriere i de interne kommunikationsveje. Kommunikationen flyder ikke frit, og medarbejderne deler ikke aktivt deres viden, ideer mv. eller tilbageholder ligefrem  negativ feedback og information om potentielle udfordringer.

Organisatorisk stilhed er din værste fjende, når det kommer til digitale forandringer. Dine kolleger sidder på værdifuld viden, der kan gavne virksomheden på lang sigt. Hvad enten det er negativ feedback eller proaktive løsningsforslag, kan det have stor indflydelse på virksomheden som helhed.

Og den viden går tabt, hvis ingen tør dele eller handle på den.

Hvordan opstår organisatorisk stilhed?

Organisatorisk stilhed kan ske på flere niveauer, f.eks.:

  •  … mellem topledelse og den eksekverende kerne.
  • … mellem mellemlederen (f.eks. driftleder) og topledelsen, fordi mellemlederen er bange for konsekvenserne ved at overlevere negativ feedback eller information fra produktionen.
  • … mellem kolleger på samme løntrin, fordi der er en generel mistillid i organisationen.

Og der er typisk to årsager, som går igen:

1. Lederen er dårlig til eller bange for at tage imod negativ feedback fra medarbejdere

Ingen har lyst til negativ feedback, men der er forskel på, hvordan man håndterer det. Nogle ledere føler sig truede af negativ feedback, hvad enten det er rettet mod dem personligt eller mod deres beslutninger eller handlinger. De vil ikke ”tabe ansigt” eller på anden måde føle sig sårbar, pinligt berørt eller inkompetent. Og derfor er de mindre modtagelige for negativ feedback.

2. Den grundlæggende antagelse ”den højeste i hierarkiet ved bedst”

Der kan også være en underliggende overbevisning om, at den øverste i hierarkiet har den mest fyldestgørende information om virksomheden som helhed. Derfor antages det, at information fra medarbejdere må være mindre relevant og ikke up-to-date med det lederen allerede ved. En fejlagtig antagelse, der forstærkes i organisationer, hvor lederen har en dirigerende rolle, og hvor medarbejderne følger trop uden at sætte spørgsmålstegn.

Ved at ekskludere medarbejderne fra beslutningsprocessen undgår lederen endvidere negativ feedback og respons. Det kan fungere i nogle sammenhænge, men i langt de fleste virksomheder går man glip af guldkorn fra hverdagens eksperter ved at skabe et skel mellem ledelse og underordnede.

Medarbejderinvolvering og -inddragelse har nemlig vist sig meget gavnligt ved digitale forandringsprocesser, hvor ledelsen er afhængig af medarbejderne til at forankre nye løsninger, systemer og lignende. Uden medarbejderne kommer det nye it-projekt ikke til at fungere i praksis.

Læs også: Gå ikke glip af guldkorn fra hverdagens eksperter

Konsekvenser ved organisatorisk stilhed

Det reducerer jeres evne til at opfange og løse problemer. Det betyder potentielt: flere fejl og værre endnu gentagne fejl. Man kan eliminere fejlmønstre ved at tage fat i de mennesker, der sidder med arbejdet. Det sparer jer for værdifuld tid og energi, der i stedet kan bruges på forretningen.

Hvis dine kolleger ikke føler sig hørt, værdsat eller bliver inddraget i beslutningsprocessen, kan de potentielt ikke identificere sig med deres arbejde og organisationen som helhed. Og det kan i sidste ende gå ud over jeres brandværdi. Hvordan? Medarbejdere er en virksomheds største ambassadører, og hvis de taler negativt om virksomheden som arbejdsplads til deres omgivelser, har det dårlig indflydelse på jeres omdømme og dermed også jeres image.

Har I brug for hjælp til at uddanne jeres medarbejdere eller på anden måde udnytte jeres interne ressourcer på bedste vis? Uanset størrelsen på jeres projekt, tager vi gerne en uforpligtende samtale om jeres muligheder. Vi huser eksperter inden for mange forskellige discipliner og kan derfor give et godt helhedsindtryk af både den strategiske del af den digitale forandringsproces, men også udarbejde konkrete løsningsforslag, der kan hjælpe din virksomhed godt på vej. Kontakt os her.

DEL DIN NYE VIDEN:

Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter

Relateret content

CASES & blogindlæg

Hvad er en mockup?

“Jeg kan ikke forklare det… men jeg kan vise dig det!”. I denne artikel dykker vi ned i, hvad et mockup design er, og hvordan